Kotli na drva, kotli na pelete ali kotli na olje in plin?

Ali se boste odločili za ogrevanje s kotli na drva, kotli na pelete ali kotli na olje in plin je poleg cenovne dostopnosti posameznih delov opreme odvisno tudi od tega kakšne možnosti imate na voljo za posamezno vrsto ogrevanja. V kolikor živite na vasi ali pa imate v lasti gozd, potem se vam cenovno najbolj izplača ogrevanje s kotli na drva.

Klasični kotli na trda kuriva so večinoma izdelani iz kvalitetne pločevine, kar zagotavlja njihovo dolgo življenjsko dobo in dobro odpornost proti toploti ter koroziji. V kolikor imate v stanovanjski hiši klasičen štedilnik na drva, ki ga ne želite zamenjati za peč, lahko kupite štedilnik na katerem lahko poleg kuhanja stanovanje tudi centralno ogrevate.

V kolikor nimate v lasti nobenega gozda ter ne želite zapravljati časa s sekanjem in pripravo drv, lahko za ogrevanje poskrbite s kotli na pelete. Kotli na lesno biomaso so odlična rešitev za čisto vsak dom. Priporočamo vam nakup preverjeno dobrih kotlov proizvajalcev Biodim ter Valher. Ker so peči na pelete zelo enostavne za uporabo poskrbijo za visoko varčnost ter udobje. Vse kar morate pri tej vrsti ogrevanja je, da napolnite zalogovnik in na dnevnem ali tedenskem termostatu pritisnete na gumb za vklop oziroma izklop.

Tretji način ogrevanja pa je s kotli na olje in plin. Ogrevanje s kurilnim oljem ali plinom je primerno predvsem za ljudi, ki stanujejo v večjih naseljih oziroma mestih v katerih je že napeljan plinovod. Poleg tega, da velja v tem primeru ta način ogrevanja za najugodnejšega, velja tudi za najpreprostejšega za uporabo. Ker nam ni potrebno skrbeti za zalogo drv ali peletov nam nudi veliko mero udobja. Celoten sistem uravnavamo s pomočjo termostata. Vsekakor je dobro, da se pred nakupom ustreznega ogrevalnega sistema posvetujete s strokovnjakom, ki bo najbolje ocenil trenutno stanje ter vam kvalitetno in pravilno svetoval pri nakupu.