Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Sanitarno vodo je potrebno ogrevati, na voljo pa je veliko načinov. Vse bolj so priljubljeni sistemi ogrevanja, ki koristijo obnovljive vire. Dobro je, če pri tem še minimalno obremenjujejo okolje. Na ta način vodo lahko ogrevamo z biomaso ali z pomočjo solarnih sistemov. Enostaven okolju prijazen način pa je tudi uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo. To lahko uporabljamo samostojno ali v kombinaciji s toplotno črpalko za ogrevanje celotnega doma. Lahko se odločimo, da bomo namesto klasičnih radiatorjev uporabili talno gretje. Če smo zadovoljni z obstoječimi rešitvami ogrevanja, deluje prav tako dobro, če jo uporabljamo le ta sanitarno vodo.

Prve toplotne črpalke so se začele uporabljati okrog 1970. Iz Skandinavskih držav so se razširile po vsem svetu. V Evropi so vse bolj priljubljene. Z vse večjo konkurenco na trgu so proizvajalci prisiljeni v stalne izboljšave svojih izdelkov. Zato so toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode tehnološko vedno bolj dovršene in učinkovitejše, cena pa je primerna za gospodinjsko rabo.

Pri izbiri toplotne črpalke za sanitarno vodo je potrebno načrtovati vnaprej. Koliko oseb živi v vašem gospodinjstvu in koliko tople vode sploh potrebujete. Predimenzioniran sistem bo dražji, vode pa morda ne boste nikoli porabili. Raje vložite več v kvaliteten izdelek podjetja z nekaj kilometrine. Izkušen izvajalec vam bo znal tudi svetovati kaj bo za vašo situacijo najprimerneje. Ne nazadnje so pomembne še možnosti servisiranja in dolžina garancije. Kvalitetne toplotne črpalke za sanitarno vodo se le redko kvarijo.

Glede na vaše trenutne stroške ogrevanja sanitarne vode si lahko preračunate, kako hitro se vam povrne vložek v toplotno črpalko za sanitarno vodo. Črpalka potrebuje elektriko za delovanje kompresorja in ventilatorja. Večino energije pa dobi brezplačno iz zraka. Tako je tudi topla voda za nas zelo poceni. Ker gre za ogrevanje vode z energentom iz obnovljivih virov, je na voljo tudi finančna spodbuda EKO sklada.