Strojni ometi za novogradnje

V večni primerov so strojni ometi zadnji korak v gradnji stanovanj ter veliko pripomorejo k zgledu prostora – končanega prostora. Prekrijejo monotonost opečnate barve, prekrijejo tudi razne napeljave od električne, vodovodne, prezračevalne pa vse do kanalizacijskih cevi ter pokrijejo tudi manjše malenkosti nenatančne gradnje. Poleg tega pa se strojni ometi, po končanem delu pokažejo v pravi luči, saj na njih ni zaznati nobenih vdolbin, fug ter sledi krpanja.

Vgrajujejo se tako kot v adaptirane objekte kot v novogradnje, le razlika je v primerjavi med klasičnimi ometi ter strojnimi ometi. Tukaj pa so strojni ometi v rahli prednosti, saj so vgrajeni hitreje ter material, je na stene nanesen v istem razmerji in z istim postopkom kot drugod.

Seveda pa so strojni ometi v primerjavi s klasičnimi veliko bolj kvalitetnejši, je pa seveda pomembno, da izvajalec uporabi prave materiale za posamezno namembnost objekta.

Veliko naročnikov, pa se le boji le uporabe teh, češ da odpadajo. Posledica odpadanje strojnega ometa je le v slabih izvajalcih ter uporabi napačnih materialov.

Klub temu, tudi strojne omete delimo na tri skupine:

  • apneno cementni strojni ometi, so podobni ročnim ometom, dajejo videz grobega ometa ter so trši
  • apneno mavčni strojni ometi, so bolj gladki, mehkejši ter občutljivejši   ter
  • toplotnoizolacijski strojni ometi, pa imajo boljše toplotnoizolativne lastnosti