Tolmačenje

Vsi smo že kdaj slišali za besedo tolmačenje, kajne? Seveda smo, pa vendar veliko ljudi ne pozna njen pomen. No, pa naj danes malo več povemo na to temo… Tolmačenje je ustno prevajanje. Več informacij o tolmačenju in sodnih tolmačih lahko dobite na spletnem naslovu Sodni Tolmač.

Kot primer, se spomnite kakšne oddaje na televiziji, kjer je ob strani bila prikazana ženska, ki je z tako imenovanim „ kretanjem „, to je znakovni jezik za gluhe, sporočala dogajanje v oddaji? Da, tudi temu se reče tolmačenje.

Tolmač lahko svoje delo opravlja tako, da posluša govorca preko slušalk in z zamikom tolmači le tega.

Nekaterim bolj ustreza, da poslušajo govorca do konca enega dela govora in šele nato obnovijo kar je povedal. Medtem, ko posluša govorca si dela zapiske za tolmačenje. Obstaja še tako imenovano šepetano tolmačenje. Kaj to pomeni? Ta vrsta se uporablja pri majhnem številu udeležencev, kjer le nekaj udeležencev ne razume skupnega jezika. Tolmač sedi ob svoji stranki in mu šepetaje tolmači.

Kakovostno tolmačenje zahteva uspešno pripravo tolmača. Poučiti se mora o dogodku na katerega je namenjen in se s tem ustrezno pripraviti.