Avtoplin pogonsko gorivo

Avtoplin je okolju in motorju prijazno pogonsko gorivo in je trenutno najbolj razširjena alternativa klasičnim gorivom. Mednarodna oznaka za avtoplin je LPG (Liquefied Petroleum Gas), avtomobili z vgrajenim plinskim sistemom pa se smatrajo kot hibridno vozilo.

Tudi v Sloveniji je vse več podjetij, ki opravljajo strokovne predelave jeklenih konjičkov na to vse bolj cenjeno zeleno gorivo. Vgradnja plinskega sistema v avtomobile je resda nekoliko draga storitev, a se obrestuje na dolgi rok, saj se pozitivna nota kaj kmalu pozna v denarnici. Po preverjenih podatkih se vozniku investicija predelave jeklenega konjička na avtoplin povrne v slabem letu dni, če ta letno prevozi približno 20 tisoč kilometrov.

Avtoplin pa nikakor ni nova oblika energije, temveč drugačne oblike ter posledično tehnologije. Bistvena prednost avtoplina je do 50 odstotkov nižja cena goriva, s čistim izgorevanjem pa ugodno vpliva na manjšo obrabo mehanskih delov motorja (podaljša njegovo življenjsko dobo), daljše trajanje motornega olja in daljšo življenjsko dobo izpušnega sistema.