Sončne celice

Velika večina elektrike nastane s pomočjo fosilnih goriv. To so na primer premog, olje ali plin. Imajo nekaj skupnega. V naravi jih je omejena količina. Naj gre za premog iz premogovnika Velenje ali olje iz kje dlje, cene tovrstnih energentov se stalno višajo. Z njihovo uporabo smo tudi odvisni od ponudnika. Ker države ne želijo biti na milost in nemilost prepuščene tujim dobaviteljem, podpirajo samooskrbo z elektriko iz obnovljivih virov. Fosilna goriva bodo zaradi svoje redkosti morda kdaj predraga za vsakodnevno rabo. Solarna energija je brezplačna in neomejena. Strošek je le izgradnja primerne infrastrukture in že jo lahko začnemo koristiti. Sončne celice potrebujejo minimalno vzdrževanja. Ob pravilni montaži in uporabi naj bi delovale brez težav kar trideset let. Zakaj sončne celice?

Proizvodnja solarne energije je med najhitreje rastočimi med načini proizvodnje elektrike iz obnovljivih virov. S sončnimi celicami prekinemo našo odvisnost od fosilnih goriv. Tudi če premoga jutri zmanjka, to ne bo naš problem. Tudi energija sonca ni neomejena. Ponoči bomo odvisni od omrežja ali lastnih zalog v baterijskih akumulatorjih. Tudi pozimi bo proizvedene elektrike manj kot poleti. Manj pa je še vedno bolje kot nič. In nič je količina elektrike, ki je lahko dobimo iz termoelektrarne, če je motena dobava premoga.

Veliko držav podpira širjenje uporabe sončnih celic za domačo rabo z različnimi subvencijami. V Sloveniji lahko uporabljate net-metering in si s presežki elektrike nižate račun za elektriko. Iz Eko-sklada lahko dobite povrnjen del denarja, ki ste ga vložili v izgradnjo solarnega sistema.

Samotne koče daleč od civilizacije običajno elektriko proizvajajo z električnimi generatorji. Gorivo zanje je potrebno kupovati in spraviti na lokacijo. Poleg tega so generatorji precej glasen in smrdljiv način proizvodnje elektrike. Kadar je potrebujemo več, bo potrebno postaviti kar kakšno uto s streho zanjo in vsako toliko časa doliti gorivo. Sončne celice le postavimo na streho, priklopimo in uporabljamo.