Ali je potrebno čiščenje robotskih kosilnic?

Glavna prednost robotskih kosilnic je prav v tem, da večino dela postorijo kar same. Gotovo bi torej radi videli, da je s kosilnico čim manj opravka, čeprav popolne avtonomije vseeno še ne moremo pričakovati. Kako je s čiščenjem? Se bomo morali temu opravilu posvečati pogosto? Ali pa se zna morda pametna kosilnica očistiti kar sama? Ali je potrebno čiščenje robotskih kosilnic?

Čeprav robotske kosilnice v veliki meri delujejo samostojno, jim je treba občasno nameniti nekaj dodatne pozornosti. Pri čiščenju ni nič drugače, res pa je, da to opravilo ne bo zahtevalo veliko časa in truda. Kosilnico je pametno očistiti vsaj pred zimo, ko bo naprava varno pospravljena. Če želimo naslednjo sezono začeti z optimalno pripravljeno kosilnico, bo treba napravo na zimo dobro pripraviti. Prav tako je priporočljivo čiščenje opraviti po kakšnih večjih projektih in pred pomembnimi nalogami, ki morajo biti brezhibno opravljene.

Na srečo je čiščenje robotske kosilnice precej enostavno. Najprej napravo seveda ugasnemo, nato pa odstranimo pokrov ohišja. Smiselno je začeti z odstranjevanjem koščkov pokošene trave, ki zaidejo v notranjost ohišja – to storimo s sesalnikom (ne robotskim), ki bo dobro opravil z glavnino travnatih ostankov. Preostalo koščke izpihamo s kompresorjem ali s suhim čopičem, če jih dosežemo pa lahko tudi s suho krpo. Z vlažno krpo lahko očistimo ohišje kosilnice, ki ga nato pričvrstimo nazaj na napravo.

Čiščenja robotske kosilnice se nikoli ne lotevamo z vodo, to vključuje tudi uporabo raznih visokotlačnih čistilnikov in podobnih naprav. Visoka vlažnost ni primerna za občutljivo elektroniko, zato je smiselno čiščenje opraviti previdno z uporabo suhih pripomočkov.

Je pa pri čiščenju robotske kosilnice pravi čas, da sproti preverimo še stanje rezil, ki morajo biti stalno v optimalni formi. Morda opravimo še kakšne druge vzdrževalne posege, predvsem pa napravo v času neuporabe shranimo na varno mesto.

Čiščenje je vsekakor potrebno opraviti vsaj občasno, tako bo robotska kosilnica dosegla pričakovano življenjsko dobo z optimalno učinkovitostjo skozi celoten čas uporabe.