Razlika med belim in rumenim zlatom

Pri zlatem nakitu se srečujete z dvema glavnima vrstama zlata: z belim in rumenim zlatom. Čeprav sta si na prvi pogled podobni, je med njima v resnici kar nekaj razlik. V tem prispevku na blogu si bomo podrobneje ogledali rumeno in belo zlato, da se boste lahko pri nakupovanju nakita odločali bolj informirano.

Kaj je belo zlato?

Belo zlato je zlitina zlata in vsaj ene bele kovine, običajno niklja, mangana ali paladija. Za značilno barvo belega zlata je zlitina prevlečena z rodijem – redko in drago kovino, ki spada v družino platine. Debelina rodijeve prevleke določa, kako dolgo bo nakit iz belega zlata videti kot nov; sčasoma se bo začela kazati osnovna rumena barva zlata.

Kaj je rumeno zlato?

Rumeno zlato je preprosto čisto zlato, ki ni bilo pomešano z drugimi kovinami. Ker ni tako močno kot belo zlato ali platina, je nakit iz rumenega zlata običajno izdelan z višjo karatno maso – višja kot je karatna masa, čistejše je zlato. Rumeno zlato 14K na primer vsebuje 14 delov čistega zlata in 10 delov drugih kovin, rumeno zlato 18K pa 18 delov čistega zlata in 6 delov drugih kovin.

Kako izbrati med belim in rumenim zlatom?

Pri izbiri med belim in rumenim zlatom gre za osebne preference. Če iščete nekaj klasičnega in brezčasnega, je rumeno zlato odlična izbira. Če iščete nekaj bolj sodobnega, je morda za vas bolj primerno belo zlato. In če se ne morete odločiti med obema, zakaj ne bi izbrali dvobarvnega nakita, ki združuje tako rumeno kot belo zlato?

Tako belo kot rumeno zlato imata svoje edinstvene prednosti, zaradi katerih sta idealna za različne ljudi. Rumeno zlato je klasično in brezčasno, medtem ko ima belo zlato sodobnejši videz. Navsezadnje je izbira med belim in rumenim zlatom odvisna od osebnih preferenc.